PANCING@BACARIA

Monday, March 17, 2008

Selongkar lubuk bujuk


Oleh : Sarjana Arshad (Janakuasa)

SETELAH sekian lama memendam hajat untuk memancing ikan bujuk, barulah kami berjaya menemui satu lubuk yang sebelum ini menjadi sebutan di kalangan pemancing spesies itu di sekitar Utara tanah air.
Ikan bujuk tergolong dalam spesies ikan air tawar yang sukar didapati pada masa sekarang. Di tubuhnya, terserlah corak batik mencantikkan lagi spesies ini dan boleh sahaja dibela di dalam akuarium. Selain cantik, rasa ikan ini dikatakan lebih enak berbanding ikan haruan.
Kaedah untuk memancing bujuk ini lebih mirip dengan kaedah memancing ikan haruan kerana kedua-duanya mempunyai sifat dan habitatnya yang sama. Memancing haruan tidaklah sesukar mana tetapi memburu bujuk menjadi satu pengalaman yang cukup berharga.


Trip kami ini dimeriahkan oleh Man Captiva, Pak Ngah Roster dan Adik Joe. Kami turut ditemankan dengan seorang sahabat yang mahu dikenali dengan panggilan Pak Ngah Roster. Pak Ngah sememangnya amat kami perlukan kerana dia dianggap pakar dalam mengenal pasti lubuk-lubuk yang berpotensi untuk diduga.
Apabila berada jauh di lapangan pancing, bekalan umpan yang diperlukan seharusnya mencukupi. Justeru, sebanyak 100 ekor katak minyak kami kumpulkan untuk dijadikan umpan meliurkan buat bujuk nanti.
Perjalanan menuju ke lubuk yang terletak di Buntar Estet memakan masa lebih kurang 20 minit dari pekan Serdang, Kedah. Suasana estet yang dingin menghijau dan sejuk mata memandang menjadikan perjalanan tidak menjemukan. Namun debaran dan perasaan teruja untuk menduga bujuk seperti tidak tertahan.

Kami bernasib kerana cuaca panas kebelakangan ini menyebabkan paras air di beberapa parit di ladang sawit yang menjadi persembunyian bujuk dan haruan surut. Keadaan itu merupakan satu kelebihan seterusnya memudahkan kami untuk memancingnya.
Malah reba-reba pelepah kelapa sawit yang terendam di dalam air adalah lokasi yang amat sesuai untuk dihulurkan umpan. Potensi ikan bujuk untuk dipancing amat tinggi sehingga hasil keseluruhan sebanyak 60 ekor spesies itu berjaya diperolehi sepanjang hari memancing dan ikan haruan hanya seekor sahaja.
Memang tak disangka kami, ladang sawit ini menyimpan satu lubuk yang luar biasa hebatnya. Bagi memelihara ikan bujuk ini dari pupus, kami hanya mengambil ikan bersaiz besar.
Manakala yang bersaiz kecil dilepaskan kembali. Malahan ada ikan bujuk ini yang asalnya mahu dibawa balik, kami lepaskan semula di kawasan lain agar ia dapat membiak lebih luas kawasannya.

3 Comments:

At June 25, 2009 at 12:41 AM , Anonymous Anonymous said...

tuan, apasal tak kemaskini blog, kaki pancing banyak dah rindu. go to : http//feldaemas.blogspot.com
tq

 
At August 1, 2009 at 4:35 PM , Blogger taK$uB II said...

klu nak pi lagi ajak la kami skali.....teringin gila nak mncing lubuk2 cmtu, tpi xtau tmpat.....mncing baru sy ikan xrasmi lagi nih

 
At September 27, 2014 at 1:58 AM , Anonymous amir said...

slm..di mana boleh saya dapat ikan bujuk yang masih hidup..untuk di pelihara

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home