PANCING@BACARIA

Friday, April 18, 2008

‘Kandang’ si janggut ceriakan ekspedisi


SOTONG...sotong...sotong. Biasanya musim sotong hadir dari Mac hingga Julai. Namun dalam trip memancing yang diatur di luar waktu itu, kami disajikan dengan kumpulan sotong yang menjadi satu lubuk berpasir di antara kumpulan batu karang sebagai sarang untuk ia bertelur.
‘Kandang sotong’, itulah nama glamor yang sering meniti di bibir para nelayan di Kuala Pahang bagi lubuk yang dikesan tempat sarang sotong bertelur. Biasanya sotong yang biasa terdapat di perairan negeri ini ialah sotong jarum, torak, mengabang dan sotong katak.
Mengikuti kumpulan pemancing Volvo Angler’s Team (VAT) yang terdiri daripada Radzi, Mat Aris, Pok Ya, Epul, Ayie dan Zali, memberi peluang kepada penulis merasai sendiri mencandat sotong. Bukanlah tidak pernah berpeluang mencandat sebelum ini, tetapi peluang itu tidak diendahkan kerana berfikiran, bertarung dengan sotong tidaklah sehebat memancing ikan.

Sangkaan itu nyata meleset kerana mencandat sotong memang begitu menyeronokkan apabila pulang dengan laba yang banyak. Tambahan pula apabila tekong melabuhkan botnya betul-betul di ‘kandang’nya. Saat itu tiada pemancing yang tidak dapat merasai keseronokan mencandat sotong itu.
Biasanya, mencandat sotong dikaitkan pada malam bulan mengambang penuh kerana sotong dikatakan akan bermain di permukaan air untuk mendapatkan cahaya. Namun tidak semua pemancing turun ke laut ketika itu kerana saat itu, sotong akan bergerak bebas disebabkan pancaran bulan yang mengambang penuh itu.
Biasanya, waktu paling efektif adalah di waktu bulan gelap. Untuk itu, bot biasanya dilengkapi dengan peralatan canggih termasuk lampu limpah (spotlight) yang dipasang pada bot untuk kegunaan menyuluh atau menerangi kawasan mencandat sotong. Dengan limpahan cahaya itu, kumpulan sotong lebih tertumpu dan ini memudahkan pemancing menjeratnya.

Namun begitu, sotong yang dicandat pada bulan mengambang biasanya lebih besar saiznya berbanding yang ditangkap pada bulan gelap. Ini kerana saiz badan sotong yang mengembang di bulan mengambang akan berubah menjadi panjang selepas bulan penuh.
Alat candat adalah kail yang paling efektif digunakan untuk menjerat si janggut itu. Ia biasanya mempunyai sehingga sepuluh mata tanpa duri bagi mencengkam janggutnya. Kini mata kail itu dihiasi umpan tiruan anak ikan dan udang plastik berkilat, berbanding alat candat tradisional yang dikenali sebagai `twist'.
Dalam mencandat sotong, mata kail yang diikat pada tali tangsi akan dihulur dihulur turun dan naik ke dalam air yang disuluh lampu kalimantang. Sotong yang tertarik dengan pergerakan mata kail dan disangka makanan pasti akan menyambarnya. Ketika itu, pengail terus menyentap tali dan sotong akan terlekat pada mata kail berkenaan.
Walaupun mata kail tiada duri, namun pergerakan sotong yang melawan arah sukar untuk melepaskan diri. Bagai seseorang pemancing yang mahir, mereka akan memasang empat atau lima candat pada satu tali. Cara ini dinamakan rawai dan mampu menarik kumpulan sotong datang menghampirinya.

Perairan Kuala Pahang juga tidak terkecuali menjadi lubuk sotong walaupun pada musimnya, perairan di sebelah Terengganu lebih menjadi tumpuan pemancing. Di perairan ini, mencandat sotong juga galak dilakukan pada sebelah petang dan pagi.
Walaupun trip asal bukanlah untuk mencari sotong, namun apabila diberitahu adanya ‘kandang’ sotong, kami semua tidak mahu melepaskan peluang menambah koleksi hasil tangkapan. Dalam waktu yang singkat, tong ikan yang dibawa berjaya dipenuhkan.
Pesta sotong semakin suram menjelang tengah malam. Lampu limpah yang dipasang hanya dapat menarik perhatian sotong buat seketika. Jumlah yang dinaikkan juga semakin kurang menyebabkan kami menamatkan operasi mencandat sotong dan beralih ke karang berdekatan untuk mencuba nasib memancing ikan pula.

Pengalaman itu memberi gambaran jelas kenapa pemancing yang gemarkan si janggut tidak sabar-sabar menanti musimnya. Mereka seolah-olah menagih aksi si janggut sehingga tidak senang duduk diam sambil menunggu masa sesuai untuk ke lubuknya.
Keseronokan dan kepuasan yang dicari itulah yang diinginkan. Melihat si janggut tidak habis-habis menerpa candat yang diunjuk ke laut memberi kenangan indah yang sukar dilupakan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home